Encyklopedia roślin / Choroby i szkodniki roślin / Porady ogrodnicze

Antraknoza

Kategoria: Drzewa i krzewy liściaste,Rośliny sadownicze,Warzywa – Autor: Piotrek_ns – 9 czerwca 2010

Objawy: Na liściach pojawiają się zielonożółte przebarwienia, które z czasem brązowieją co prowadzi do całkowitego obumierania tkanek.
Atakowane rośliny: dyniowate, cebula, pomidor, drzewa i krzewy owocowe i ozdobne,
Przyczyna: Antraknozę wywołują niektóre rodzaje grzybów niedoskonałych. Grzyby te najczęściej atakują liście, łodygi oraz owoce. Wywołują nekrozy, które bardzo często przybierają postać różnej wielkości brunatnych, wpadniętych plam o zdeformowanej powierzchni. Na owocach i pędach można zauważyć wielokrotne powstawanie ran. Na liściach natomiast, nekrozy występują w postaci drobnych plamistości. Przebarwienia mają tendencje do rozszerzania się i łączenia, powodując przedwczesne opadanie liści. U niektórych roślin uprawnych (pomidor) grzyb powoduje zgorzel podstawy łodygi i suchą zgniliznę korzeni. Chorobie sprzyja wilgotna i niezbyt ciepła wiosna (kwiecień, maj).
Ochrona niechemiczna: Wysiew zdrowych nasion, niszczenie opadłych liści i resztek chorych roślin oraz opryskiwanie biologicznymi preparatami grzybobójczymi.
Ochrona chemiczna: Środki zwalczające chorobę: Bravo 500 SC, Dithane NeoTec 75 WG, Kaptan Zawiesinowy 50 WP, Miedzian 50 WP, Amistar 250 SC, Topsin M 500 SC, Score 250 EC.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment