Encyklopedia roślin / Choroby i szkodniki roślin / Porady ogrodnicze

Amerykański mączniak agrestu

Kategoria: Krzewy owocowe – Autor: Piotrek_ns – 25 lipca 2010

Objawy: Pojawienie się na liściach i pędach białego mączystego nalotu z czasem ciemniejącego. Nalot pojawia się rownież na owocach. Z czasem szary nalot na owocach przybiera postać brązowych plam. Takie owoce nie nadają się do spożycia.
Atakowane rośliny: Agrest, porzeczka.
Przyczyna: Amerykański mączniak agrestu, choroba wywoływana przez grzyby Sphaerotheca mors – uvae (Schwein) Berk. et Curt, należące do rzędu mączniaków prawdziwych. Grzyby rozwijają się na liściach i owocach. Na początku poraża pędy i górne liście oraz owoce pokrywają się szarobiałym, mączystym nalotem, który z czasem staje się brunatny. Pojawiają się owocniki grzyba początkowo jasnobrunatne, a w miarę dojrzewania czarnieją. Mączniak pojawia się najczęściej w okresie wilgotnej pogody. Wystąpieniu choroby sprzyja też nieprzewiewne stanowisko.
Ochrona niechemiczna: W wypadku lekkiego porażenia można zapobiec wystąpieniu choroby w następnym roku odcinając zimą ok. 5 centymetrowe końcówki pędów i spalić, gdyż zarodniki grzyba zimują na wierzchołkach pędów. Do oprysku na mączniaka można przygotować wyciąg ze skrzypu polnego. Z preparatów dostępnych w handlu do oprysku zapobiegawczego dostępny jest Biochicol 020 PC.
Ochrona chemiczna: Do oprysków stosujemy środki grzybobójcze takie jak: Score 250 EC, Topsin M 500 SC, Nimrod 250 EC.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment