Encyklopedia roślin / Choroby i szkodniki roślin / Porady ogrodnicze

Bakteryjna cętkowatość pomidora

Kategoria: Warzywa – Autor: rafaloku – 5 sierpnia 2010

Objawy: Na owocach pomidora pojawiają się nekrotyczne kropki o średnicy około 1 mm. W późniejszym czasie tworzą się wypuklenia skórki wyczuwalne przy dotyku.
Atakowane rośliny: pomidory
Przyczyna: Choroba o podłożu bakteryjnym. Głównym źródłem bakterii są zainfekowane nasiona i resztki roślinne znajdujące się w glebie. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza i temp. od 14 do 24ºC.
Zwalczanie niechemiczne: Przestrzegać co najmniej dwuletniego płodozmianu, używać nasion odkażanych termicznie (w tym celu nasiona moczy się przez 20 minut w wodzie o temperaturze 50ºC). Zabiegi pielęgnacyjne wykonywać gdy liście roślin są suche. po zbiorach usunąć i zniszczyć resztki roślinne. Można stosować biopreparaty: Biochikol 020 PC, Bioczos BR, Biosept 33 SL.
Zwalczanie chemiczne: Przy produkcji rozsady stosować zapobiegawczo preparaty miedziowe, np. Miedzian 50 WG. Jeśli zajdzie potrzeba opryskiwanie kontynuuje się na roślinach wysadzonych na grządki.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment