Encyklopedia roślin / Choroby i szkodniki roślin / Porady ogrodnicze

Mokra zgnilizna bakteryjna

Kategoria: Byliny,Rośliny cebulowe,Warzywa – Autor: Herbi – 15 lipca 2010

Objawy: Małe, wodniste plamki pojawiają się na korzeniach, łodygach i liściach przechowywanych roślin. Plamy szybko powiększają się i zaczyna pojawiać się śluzowata wydzielina o nieprzyjemnym zapachu. Porażone korzenie są podatne na gnicie.
Atakowane rośliny: Rośliny ozdobne takie jak kosaciec, dalia, ozdobne rośliny cebulowe oraz warzywa korzeniowe takie jak marchew, rzepa, brukiew i ziemniaki.
Przyczyna: Bakterie zaliczone do gatunku zbiorowego Ervinia carotovora var. carotovora wywołują szeroko rozpowszechnione choroby zwane mokrą zgnilizną bakteryjną u wielu roślin. Atakowane są niektóre uprawy korzeniowe i rośliny ozdobne z mięsistymi tkankami. Choroba może nasilać się w czasie gorącej i wilgotnej pogody. Na rozwój bakterii wpływ może mieć nadmierne nawożenie, zbite, mało przepuszczalne gleby oraz uszkodzenia roślin wcześniej spowodowane przez szkodniki. W okresie wegetacji bakteria przenoszona jest przez owady (np. śmietka) i mechanicznie podczas prac pielęgnacyjnych.
Zwalczanie niechemiczne: Należy usunąć i zniszczyć wszystkie porażone rośliny Konieczne jest odpowiednie zmianowanie roślin, te wrażliwe na chorobę nie mogą być uprawiane na tej samej glebie przez 3 lata. Zwalczać należy szkodniki, które mogą uszkadzać rośliny i owady nosicieli bakterii. Przed przechowaniem warzyw korzeniowych należy pozwolić aż ziemia zaschnie na korzeniach i sama odpadnie przed ich oczyszczaniem. Kontrolować należy temperaturę w przechowalniach.
Zwalczanie chemiczne: Nie dotyczy.

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment