Encyklopedia roślin / Choroby i szkodniki roślin / Porady ogrodnicze

Pilśniowiec winoroślowy

Kategoria: Drzewa i krzewy liściaste,Krzewy owocowe,Rośliny sadownicze – Autor: rafaloku – 14 sierpnia 2010

Objawy: Karminowoczerwone, wzdęte, okrągłe plamy na wierzchu liści, a pod ich spodem gęsty, biały nalot. Z czasem brodawkowate wybrzuszenia na wierzchu liści stają się wyraźniejsze, a pilśniowy nalot od spodu liści brunatnieje. Zniszczeniu ulegają także kwiatostany. Krzewy winorośli są osłabione i słabiej plonują.
Atakowane rośliny: winorośl.
Przyczyna: Mały roztocz szpeciel pilśniowiec winoroślowy (Eriophyes vitis). Samice tego szkodnika zimują pod łuskami pąków. Wiosną przechodzą na młode liście, gdzie żerują. W okresie wegetacji krzewów żerujące osobniki ukryte są w pilśni i tu się rozmnażają.
Ochrona niechemiczna: Przy niewielkiej liczebności szkodnika w uprawie amatorskiej wystarcza zbieranie i niszczenie porażonych liści. W winnicach stosuje się ochronę biologiczną z wykorzystaniem naturalnego wroga szpecieli – dobroczyna gruszowego (Typhlodromus pyri).
Ochrona chemiczna: Wczesną wiosną, na około tydzień przed pękaniem pąków, winorośl należy dokładnie opryskać (tzw. oprysk myjący) 2-3% roztworem środka zawierającego siarkę, np. Siarkol Extra 80 WP. Oprysk przeprowadzamy podczas słonecznej, ciepłej pogody. Starannie przeprowadzony oprysk zniszczy również mszyce.

Autorem fotografii jest Edoderoo. Fotografia pochodzi z WIKIMEDIA COMMONS

Tagi:

Brak komentarzy »

No comments yet.

Leave a comment