Mączniak prawdziwy

Objawy: Choroba występująca w pełni lata na wielu roślinach. Sprawcami mączniaka prawdziwego są różne gatunki grzybów, powodujących jednak takie same objawy. Grzyb rozwija się na powierzchniach porażonych, niezdrewniałych i zielonych częściach roślin – liściach, pędach, kwiatach oraz owocach, tworząc charakterystyczny biały, zbity nalot. Rozwój grzybni prowadzi do deformacji i zahamowania wzrostu roślin.

Atakowane rośliny: Objawy mączniaka widać późnym latem najczęściej na jabłoni, dyni, porzeczce czarnej, floksie wiechowatym, róży, begonii, dębie. Choroba posiada wiele odmian, w zależności od rodzaju roślin jakie atakuje. Bardzo popularne są: amerykański mączniak agrestu oraz mączniak jabłoni

Przyczyna: Różne gatunki grzybów należące do rzędu mączniakowców (Erysiphales), występowaniu mączniaka prawdziwego sprzyja wysoka temperatura oraz brak opadów. Bardziej podatne na mączniaka sa rośliny uprawiane w cieniu.

Ochrona niechemiczna: Wycinać i usuwać porażone części roślin, unikać nadmiernego zagęszczenia roślin. Zapobiegawczo i przy pierwszych objawach można opryskiwać rośliny preparatami z cebuli i skrzypu polnego, pomocne będą również biopreparaty: Bioczos BR, Biosept Active, Evasiol, Lecitec.

Ochrona chemiczna: W chemicznym zwalczaniu należy stosować preparaty zalecane do określonych gatunków roślin np. Topsin M 500 EC, Topas 100 EC.