Szara pleśń

Objawy: Szara pleśń jest jedną z najczęściej występujących, groźnych chorób grzybowych, atakujących różne gatunki roślin w ogrodach i sadach. Patogen szybko rozprzestrzenia się we wszystkich fazach rozwojowych roślin, powodując zamierania łodyg i pąków kwiatowych oraz zgnilizny tkanek, które pokrywają się szarym, pylącym nalotem grzybni i zarodników.

Atakowane rośliny: Choroba czyni duże szkody w uprawie truskawek i malin oraz pomidorów, papryki, ogórka i innych warzyw. Bardzo groźna dla róż w okresie wegetacji ale też dla wielu innych roślin ozdobnych, wśród nich wymienić można byliny: pierwiosnek, rozchodnik, bodziszek, wiesiołek, ubiorek, złocień, tawułka oraz trawy, nie omija również drzew i krzewów iglastych. Występuje często w okresie przechowywania warzyw i owoców. Porażane są także rośliny uprawiane w tunelach foliowych i szklarniach.

Przyczyna: Grzyb Botrytis cinerea zimuje na porażonych pozostałościach i fragmentach roślin w glebie. Szybkiemu rozwojowi choroby i zakażeniom sprzyja wysoka wilgotność powietrza również częste opady, zagęszczenie roślin, niedobór światła, słaba wentylacja.

Ochrona niechemiczna: Należy usuwać porażone i obumarłe części roślin, zagrożone rośliny zaleca się opryskiwać preparatami roślinnymi z pokrzywy, skrzypu polnego lub preparatami naturalnymi Polyversum WP (zawiera pożytecznego grzyba żerującego na sprawcy szarej pleśni) lub Evasiol (naturalny preparat na bazie skrzypu polnego). Unikać nadmiernego zagęszczenia roślin i zraszania, a w uprawach pod osłonami często wietrzyć. Do przechowywania przeznaczać owoce bez uszkodzeń, przestrzegać płodozmianu, dezynfekować skrzynki przeznaczone do przechowywania owoców.

Ochrona n chemiczna: W momencie pojawienia się pierwszych objawów chorobowych, rozpocząć zwalczanie chemiczne, stosując: Topsin M 500 SC, Amistar 250 SC lub Kaptan 50 WP.

Fot. John Yesberg, Public Domain, Wikimedia Commons