Zgorzel bakteryjna maku

Objawy: Na liściach możemy zauważyć wodniste plamy, które z czasem czarnieją. Przebarwienia te mogą również obejmować łodygi, paki lub płatki kwiatowe.
Atakowane rośliny: Mak lekarski, mak polny.
Przyczyna: Chorobę powoduje bakteria Xanthomonas papavericola. Bakteria może przenosić się na nasionach maku, szczególnie tych z niewiadomego pochodzenia. Może również rozprzestrzeniać się na siewkach, lub bezpośrednio z upraw maku lekarskiego albo łąk, na których rośnie mak polny. Roznoszeniu choroby sprzyjają deszczowe lata.
Ochrona niechemiczna: Należy usuwać porażone rośliny a następnie je palić. W nasiona kupujmy u sprawdzonych producentów. Unikajmy zwilżania roślin podczas podlewania, ponieważ bakteria bardzo łatwo przemieszcza się wtedy na zdrowe rośliny wraz z kroplami wody.
Ochrona chemiczna: Kiedy zauważymy pierwsze oznaki choroby musimy opryskać nasze rośliny preparatami zawierającymi związki miedzi, np. Miedzian 50 WP w stężeniu 0,2 %, Miedzian Extra 350 SC w stężeniu 0,3 %. Zabiegi powtarzamy co 2 tygodnie, do momentu zwalczenia choroby.