Kwieciak jabłkowiec

Objawy: Larwy chrząszcza wyjadają wnętrze pąka kwiatowego, płatki zasychają i brązowieją, a wewnątrz zniszczonego kwiatu znajduje się larwa. Jedna larwa uszkadza tylko jeden pąk kwiatowy. Wczesną wiosną z ponadgryzanych przez chrząszcza pąków wypływa sok (tzw. “płacz pąków”). Uszkodzenia widoczne w postaci brązowych nacięć na działkach kielicha. Kwiaty zasychają i opadają. Latem dorosłe osobniki (na fot.) żerują na liściach.
Atakowane rośliny: Jabłonie, grusze.
Przyczyna: Szkodnik Anthonomus pomorum. Niewielki czarno-szary chrząszcz. Larwy początkowo białawe z czarną głową, potem żółto-brązowe. Dorosłe osobniki zimują w korze. Wiosną żerują na pąkach liściowych i kwiatowych, nadgryzają je i składają w nich jaja. Chrząszcze opuszczają kryjówki zimowe gdy temperatura przekroczy 8°C. Przy temperaturze około 12°C przelatują na sąsiednie drzewa. Szkodliwość zależy od obfitości kwitnienia jabłoni. Przy słabym kwitnieniu, może zostać zniszczona większość pąków. Przy obfitym kwitnieniu, szkodnik tylko je przerzedzi.
Ochrona niechemiczna: Wczesną wiosną, w okresie pękania pąków, można wyłapywać kwieciaka poprzez strząsanie na płachtę, w późniejszym okresie należy usuwać i niszczyć zaatakowane pąki.
Ochrona chemiczna: Zabiegi chemiczne konieczne w latach słabego kwitnienia (gdy szkodnik może zniszczyć większość pąków), należy wykonać tuż przed pękaniem i w czasie pękania pąków, stosując np. Calypso 480 SC (0,15 l/ha), Decis 2,5 EC (0,5 l/ha), Decis Ogród 015 EW (7,5 ml / 100²m).

Fot. Sanja565658, publikacja na licencji CC-BY-SA-3.0, źródło: Wikimedia Commons.