Rak bakteryjny drzew owocowych

Objawy: Choroba bardzo uciążliwa w uprawie wiśni i czereśni. Objawy chorobowe występują na wszystkich nadziemnych częściach drzewa. Wiosną kwiaty brunatnieją i zasychają. Z porażonych kwiatów bakterie przenikają do gałęzi, pojawiają się wycieki gumy. Owoce pokrywają się brunatnymi plamami i gniją. Na gałęziach i pniach tworzą się brunatne plamy i rany, w tych miejscach kora zamiera i odsłania drewno.
Atakowane rośliny: Wiśnie, czereśnie, patogen może atakować również morele i brzoskwinie i rzadko jabłonie i grusze.
Przyczyna: Bakteria Pseudomonas syringae. Bakterie zimują w pąkach oraz pędach, gdzie dostają się poprzez blizny po opadłych liściach. Do infekcji dochodzić może również w miejscach uszkodzeń pędów spowodowanych przez owady.
Ochrona niechemiczna: Usuwanie silnie porażonych drzew, natomiast u słabiej porażonych, wycinać zrakowaciałe pędy, a miejsca po cięciu zabezpieczać pastami ochronnymi. Obumarłą korę wycinać aż do zdrowego drewna, a rany również zabezpieczać pastami ochronnymi.
Ochrona chemiczna: Opryski preparatami miedziowymi – stosować w okresie nabrzmiewania pąków oraz kwitnienia, jak również opadania liści.