Szara pleśń truskawki

Objawy: Choroba może atakować wszystkie części truskawek przyczyniając się do znacznego osłabienia plonowania. Na liściach, kwiatach i owocach pojawiają się brązowe plamy szybko obejmujące dużą powierzchnię. W obrębie przebarwień rozwija się biała delikatna grzybnia pokryta szarym nalotem zarodników. Porażone liście i kwiaty zasychają natomiast owoce ulegają gniciu.
Atakowane rośliny: Truskawki
Przyczyna: Grzyb Botrytis cinerea atakujący wiele innych gatunków roślin uprawnych jak i dziko rosnących. Infekcji pierwotnej dokonują zarodniki wytwarzane przez grzybnię zimującą na martwych fragmentach porażonych roślin. W sezonie wegetacyjnym sprawca rozprzestrzenia się przed zarodniki konidialne. Choroba powoduje największe straty podczas długo utrzymujących się okresów wilgotnej pogody.
Zwalczanie niechemiczne: Koszenie i usuwanie wszystkich liści po zbiorze owoców. Zachowanie odpowiednich rozstawów podczas sadzenia roślin, regularne zwalczanie chwastów oraz zbilansowane nawożenie.
Zwalczanie chemiczne: Opryski co 7-10 dni od kwietnia aż do zbiorów z zachowaniem okresu karencji. W uprawie amatorskiej można wykonać 3 opryski – na początku, w środku, oraz pod koniec kwitnienia. Można stosować preparaty Folpan 80WG, Signum 33WG, Switch 62,5WG oraz Teldor 500SC.
Autorem fotografii jest Rasbak. Fotografia pochodzi z WIKIPEDII