Brązowa plamistość liści pomidora

Objawy: Jednym z pierwszych objawów jest pogrubienie nerwów młodych liści. Następnie na liściach pomidorów obserwuje się chlorotyczne i nekrotyczne plamy, brązowe lub prawie czarne, mozaikę, zniekształcenia. Możliwe też osłabienie kwitnienia, zniekształcenia wierzchołków roślin, nekrozy łodygi, spowolnienie wzrostu, a nawet zamieranie roślin. Na owocach nekrotyczne, rozmyte lub pierścieniowe jasnozielone lub czerwonawe palmy, ograniczenie zawiązywania owoców i obniżenie plonu.
Atakowane rośliny: pomidory oraz wiele innych roślin w uprawach szklarniowych, m. in. papryka i sałata.
Przyczyna: Wirus brązowej plamistości pomidora (TSWV). Wirus może porażać także wiele innych gatunków roślin uprawnych i dzikich. Bardzo często występuje na chwastach, skąd na pomidory przenoszą go wciornastki.
Zwalczanie niechemiczne: Usuwanie i niszczenie porażonych roślin, odkażanie ziemi, usuwanie chwastów, izolacja upraw pomidorów od upraw roślin ozdobnych.
Zwalczanie chemiczne: Zwalczanie wciornastków insektycydami.