Kanciasta plamistość bakteryjna ogórków

Objawy: Na liściach widoczne drobne (do 0,5 cm średnicy), oliwkowo-zółte, początkowo wodniste plamy o kanciastych kształtach (ograniczonych nerwami). W okresach wysokiej wilgotności od spodu liścia, pod plamami, pojawiają się mętne, śluzowate krople wycieku bakteryjnego. Po kilku dniach tkanki liścia w tych miejscach zamierają i wypadają, pozostawiając charakterystyczne dla tej choroby dziury w liściach. Rośliny słabiej rosną i plonują.
Atakowane rośliny: Ogórki uprawiane w polu, rzadziej w szklarni, a także inne gatunki dyniowatych.
Przyczyna: Sprawcą choroby jest bakteria Pseudomonas syringae pv. lachrymans. Może ona przetrwać do następnego sezonu na resztkach porażonych roślin oraz na nasionach. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność. Rozprzestrzenia się ona wraz z powietrzem i wodą, np. w czasie deszczów czy wykonywania prac pielęgnacyjnych.
Ochrona niechemiczna: 2-3 letnia przerwa w uprawie ogórków na tych samych zagonach. Uprawa gorczycy jako przedplonu pomaga ograniczać rozwój choroby. W przypadku zagrożenia chorobą wykonać oprysk preparatem bakteriobójczym Grevit 200 SL (1,5-2,0 l/ha). Wykonać 2-3 opryski w odstępach co 7 dni.
Ochrona chemiczna: Oprysk fungicydami miedziowymi, np. Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC.