Pchełki

Objawy: Na liścieniach i liściach widać małe liczne otwory, wzrost roślin jest zahamowany, liście brązowieją, rośliny więdną i zamierają. Szkodnik występuje masowo, zwłaszcza w okresie słonecznej i suchej pogody.
Atakowane rośliny: Warzywa kapustne.
Przyczyna: Szkodnik Phyllotreta spp. Małe skaczące, czarno zabarwione owady osiągające 3 mm długości, należące do rzędu chrząszczy. W jednym pokoleniu występuje kilka gatunków tych szkodników. Chrząszcze zimują pod resztkami roślin, w ściółce , a także w glebie. Wiosną pojawiają się masowo, są szczególnie groźne dla rozsady, uszkadzają zewnętrzne liście dojrzewających główek wczesnych odmian kapusty.
Ochrona niechemiczna: Niszczenie chwastów z rodziny kapustowatych przed siewem lub sadzeniem, zapobiega rozprzestrzenianiu się chrząszczy, zaleca się odławianie pchełek przy pomocy białych tablic lepowych, można stosować opryski z Bioczosu BR.
Ochrona chemiczna: Należy zaprawiać nasiona bezpośrednio przed wysiewem,po zauważeniu pchełek lub pierwszych uszkodzeń zastosować jeden z insektycydów np. Decis 2,5 EC, Trebon 10 SC.