Pordzewiacz pomidorowy

Objawy: Liście rośliny szarzeją, a z czasem brązowieją i usychają. Łodygi natomiast brązowieją i pękają. Owoce zielone lub dojrzewające mogą mieć żółte lub białawe, okrągłe plamy. W sytuacji, kiedy roślina ulegnie silnemu porażeniu, kwiaty i owoce opadają.
Atakowane rośliny: Papryka, pomidor, bakłażan, ziemniaki, petunia, wszelkie rośliny psiankowate.
Przyczyna: Roztocz Aculops lycoprsici. Można go poznać po żółtych plamach na dolnej stronie liści, łodygach i owocach. Objawy te łatwo pomylić z objawami powodowanymi przez przędziorki. W przypadku pordzewiacza jednak brak oprzędu na opanowanych organach roślin, szkodnika nie można dostrzec “gołym” okiem, na liściach nie widać charakterystycznych nakłuć pozostawianych przez przędziorki.
Ochrona niechemiczna: Skuteczną ochroną mogą być opryski organiczne z preparatów na bazie siarki lub mąki. Zwalczanie biologiczne za pomocą dobroczynka szklarniowego (Phytoseiulus persimilis).
Ochrona chemiczna: Należy bacznie obserwować roślinę, aby po zauważeniu pierwszych objawów szkodnika jak najszybciej opryskać ją preparatem zawierającym dimetoat np. preparatem o nazwie Danadim Progress 400 EC.